Helsingin Sanomat esitteli Piia Karjalaisen kanssa laaditut Kasvatuksen 10 käskyä, jotka perustuvat Carolyn Webster-Strattonin kokoamiin kasvatusohjeisiin. Koko artikkeli löytyy linkistä
http://www.hs.fi/elama/a1456894533543
This time I only wrote in Finnish, since this blog is related to the article in the link above. I hope you are able to translate it.
Taidekasvattajan ominaisuudessa olen erittäin kiinnostunut kasvatusmenetelmistä ja ryhmän hallintataidoista. HS:n juttu on herättänyt paljon keskustelua ja ajatuksia. Jotkut ns.käskyistä ovat käytössä itselläni tanssitunneilla, ja ohjaan vanhempiakin tähän suuntaan. Olen koonnut alle taaperotanssissa esiin tulevia kohtia. Ensiksi on Piia
Karjalaisen käskyjen esittely, ja sen jälkeen ajatuksia taaperotanssin
ja juuri tämän käskyn yhtymäkohdista.
1. kohta: Kiinnitä huomiota siihen, mitä haluat nähdä enemmän (Karjalainen).
Taaperotanssissa kannustamme ja iloitsemme kun lapset osallistuvat toimintaan. Osaaminen on hienoa, mutta ei tärkeintä. Yrittäminen ja osallistuminen riittävät, tai jopa toisten seuraaminen joinain päivinä..
2. Leiki lapsen kanssa joka päivä - ja tee se oikein ( Karjalainen)
Oikein leikkiminen Karjalaisen mukaan on lapsen ehdoilla leikkimistä. Tässä olen samaa mieltä ns.vapaan leikin kohdalla. Taaperotanssissa me aikuiset kyllä johdamme leikkiä suurelta osin, mutta tunnin aikana on monia hetkiä, jolloin lapsi johtaa esim. välineosuudessa. Opettajana tartun myös lasten impulsseihin, mutta tässä on myönnettävä, että on suuri ero lasten ehdoilla leikkimisen ja tavoitteellisen ryhmäopetuksen välillä. Kannustan Karjalaisen kuvailemaan oikein leikkimiseen päivittäin myös!
4. Palkitse onnistuminen ( Karjalainen)
Taapetotunneilla palkitsemme halauksilla, ja taputuksilla, äännähdyksillä ja eleillä lapselle, että toimintasi sujuu hienosti. Aika usein teemme palkitsemiseleitä ihan informatiivisessä mielessä, eli opetamme leikissä, että missä kohtaa se onnistuminen tapahtuu.
Palkitsemisessa saa olla tarkkana, koska isompien lasten kanssa liiallinen palkitseminen suorittamisesta voi johtaa myös joidenkin kohdalla epännistumisen pelkoon. . Taaperotanssissa kehutaan, mutta välillä ihan vaan hyvä tunnelma riittää.
6. Jätä huomiotta huono käytös ( Karjalainen)
Tanssitunneilla lapset joskus vaeltelevat tai puuhaavat ihan muuta kuin mitä ollaan tekemässä. Tällainen toiminta ei suinkaan ole huonoa käytöstö,mutta ei ihan toivottavaaakaan juuri tunnin aikana, silloin edellä esitetty ohje on hyvä. Aikuinen jatkaa toimintaa ja on ikäänkuin ei huomaisikaan lapsen muuta puuhastelua .Useimiten lapsi tulee takaisin, ja silloin vanhemman kannattaa kiittää lasta hänen osallistumisestaan.
Tämä huomiotta jättäminen on haastavaa, ja aina ei onnistu, koska jos lapsi tekee jotakin, mikä ei ole sallittua/ vaarallista hänelle itselleen, niin aikuisen on puututtava tilanteeseen. Lapsi oppii tilanteen logiikan jos aikuinen on johdonmukainen.
10. Opeta hallitsemaan käytöstä - ei tunteita ( Karjalainen)
Tämä on lempikohtani, ja koskee meitä aikuisiakin. Lapset pettyvät useasti, kun eivät saakaan toimia haluamallaan tavalla. Otetaan vastaan se pettymys ja lohdutetaan. Taaperotanssissa olen harvoin se aikuinen, joka saa lohduttaa lasta, mutta 3-vuotiaitten ja sitä vanhempien opettajana olen koko ryhmän aikuinen, rajojen asettaja ja kannustaja, ja lohduttaja opettamisen lisäksi.
Taaperotanssin loppurauhoittumisessa harjoitellaan itsensä rauhoittamista, toiminnan pysäyttämistä. Aikuinen toimii tässäkin lapsen tunteiden säätelijänä.